lørdag 15. mai 2010

Papirsøm

Kuvertbrikker sto på programmet på maimøtet i tillegg til ferdigstilling av "barn hjelper barn-tapper". Kuvertbrikkene besto av enkle papirsømsmotiver og du finner mønsteret gratis på Quilt-Design. For de som synes papirsøm er noe mystiske greier, prøver jeg å vise i bilder hvordan det skal syes. Skriv ut mønsteret på vanlig kopipapir eller på kalkerpapir. Du kan også kjøpe spesielt papir som ikke trengs å rives av etterpå. Slikt papir kan kjøpes hos Quilt-Design - se under Butikk/Utstyr/Papirsøm.
Hver del er nummerert i den rekkefølgen bitene skal syes på (Bilde 1).
1. Kutt en bit stoff i henhold til størrelse og fasong på mønsterdel 1 med godt sømmonn. Legg på stoffbit nr 1 på motsatt side av opptegningen. Hold opp mot lyset og se at det dekker mønsterdelen.
2. Deretter legg på stoffbit nr. 2 rette mot rette av bit nr 1. Fest med en knappenål (bilde 2). Sy med kort stinglengde (husk du skal rive av papiret etterpå) på den opptegnede streken mellom bit 1 og 2 (bilde nr. 3 og 4).
3. Press stoffbit nr 2 tilbake slik at den ligger flatt på arket. Bruk et prospektkort eller lignende. Legg dette kant i kan med streken mellom bit 1 og 2, brett papiret tilbake og renskjær 1/4" sømmonn (bilde 5 og 6). Har du en 1/4 inch linjal legger du den opphøyde kanten mot prospektkortet og skjærer (bilde 6).
4. Sy delene på i den rekkefølgen som står på papiret. Til slutt renskjæres kantene rundt (bilde 11).

1 kommentar:

Grete sa...

Veldig fin instruksjon, Eva! Takk for at du har gjort deg så flid med dette, nå kan jo alle få til papirsøm bare ved å se på bloggen vår!
Hilsen Grete